De Vizsla

De Vizsla, ook wel Hongaarse Staande Hond genoemd, is in Hongarije ontstaan uit kruisingen van inheemse Brakken en de uit Turkijke meegebrachte Vogelhond, de Duitse Zweethonden en verscheidene andere Staande Honden.

Het is een zuiver ras en men heeft zich veel moeite getroost vreemd bloed te vermijden. Bij de fok heeft men het zwaartepunt gelegd op zowel een goede neus als goede apporteereigenschappen. De Vizsla is een snelle zoeker geworden en een uitstekende apporteur. Het ras houdt zeer goed spoor. Waarschijnlijk is de draadharige variant ontstaan uit kruisingen met de Poedel-Pointer.

De Vizsla is een uitstekende jachthond, maar past zich ook gemakkelijk aan een gezinsleven aan. Het is een hond met een prettig karakter verenigd met goede werkeigenschappen.

Activiteit:
De Vizsla heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig

Beharing:
Draadhaar: 3-4 cm lang, dicht, ruw, aanliggend. Zachte onderwol.Hoofd, oren en benen korter behaard. Wenkbrauwen en baard gewenst.
Korthaar: Kort, recht, grof en glanzend.

Verschijning algemeen:
De Vizsla is middelgroot en oogt edel doch robuust. Zijn bewegingen zijn lenig en zeker. Het lichaam is tamelijk kort, met diepe en matig brede borst. De ribben zijn matig gewelfd.Rug is recht en kort. De buik iets opgetrokken.De benen zijn lang met flink bot. Middelmatig lange hals zonder keelhuid.

Kleur: Tarwegeel

Gebruik: Jachthond

Hoofd en schedel:
Het hoofd is droog en heeft een edele uitstraling. Brede, matig lange schedel. De rechte snuit is iets langer dan de schedel en loopt niet spits toe, doch eindigt stomp.Matig diep stop. Sterke krachtige kaken. Bruine neus. Neusgaten tamelijk wijd. De ogen zijn iets donkerder dan de vacht en hebben een verstandige blik. Tamelijk grote brede en hangende oren. Schaargebit.

Staart*:
Middelmatig dik, vrij laag aangezet. Tijdens beweging horizontaal gedragen.
*Sinds september 2002 mag de staart in Nederland niet meer worden gecoupeerd.

Voeten:
Rond met korte, gebogen en dicht aaneengesloten tenen. Korte nagels, sterk en donkerder dan de vacht.

Schofthoogte:
Reu: 57 - 64 cm
Teef: 53 - 60 cm

Aard:
Goede jachthond, lief voor kinderen, gesteld op gezelschap, goedgehumeurd, vriendelijk, leergierig, levendig en gehoorzaam.